GLP-1-agonisten en Obesitas

Het medicijn Liraglutide (Saxenda®) wordt sinds 1 april 2022 voor een kleine groep mensen met ernstig overgewicht vergoed vanuit het basispakket. In aanmerking komen alleen mensen die: 

-  Al deelnemen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). 
-  Mensen met een BMI van 35 en hoger die hart- of vaatziekten, slaapapneu of artrose hebben, en mensen met een BMI van hoger dan 40.
-  Geen diabetes mellitus type 2 hebben.
-  (Nog) niet in aanmerking komen voor operaties zoals een maagverkleining.

Liraglutide is een GLP1-agonist. Door activering van de GLP-1-receptor verhoogt dit middel het gevoel van verzadiging en vermindert het gevoel van trek en honger waardoor de patiënt minder eet en afvalt. De kans op gewichtsbehoud na staken van de therapie is klein en het gebruik gaat gepaard met de kans op gastro-intestinale bijwerkingen. Het Zorginstituut heeft ook in de voorwaarden voor vergoeding opgenomen dat iemand met Liraglutide moet stoppen als na 3 maanden gebruik het gewicht niet met minstens 5 procent is afgenomen.

Behandeling met Liraglutide kost ongeveer € 2600 per patiënt per jaar.
Het Zorginstituut brengt voor de zomer van 2022 ook nog advies uit over 2 andere middelen voor het behandelen van overgewicht. Dat zijn naltrexon in combinatie met bupropion (Mysimba®) voor mensen met een BMI van 27 of hoger, en setmelanotide (Imcivree®) voor mensen met een zeldzame, erfelijke vorm van obesitas.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland