Rondgang MCC Klik coördinatoren

Na onze start deze zomer hebben wij als nieuwe algemeen coördinatoren van MCC Klik, Joke Schutte en Roeland de Wilde, samen met Daniëlle van Hemert (relatiebeheerder 1e lijn Isala) een aantal vakgroepen en huisartsengroepen bezocht. Het doel is kennismaking, de MCC Klik producten onder de aandacht brengen en eventuele knelpunten in de samenwerking te horen. Communicatie komt steeds als belangrijkste item naar voren.

 

Samenwerking tussen de eerste lijn en tweede lijn is voor ons allen van groot belang om de kwaliteit van zorg voor onze patiënten zo hoog mogelijk te houden. We noemen enkele punten die we vaker van beide kanten hoorden.

  • Huisartsen vragen zich af of de toegangstijden in ZorgDomein wel actueel zijn? In principe wel; ze worden elke dinsdag door de polikliniek zelf geactualiseerd.  
  • Bij verwijzing naar de tweede lijn wordt een duidelijke VRAAGSTELLING gewaardeerd.
  • Bij het gebruik maken van VTT (verkorte toegangstijd) is motivatie van het WAAROM gewenst. Dit laatste kan ook nadrukkelijk door de patiënt zijn verlangd.
  • Als de huisarts een terugbelverzoek vraagt aan een polikliniek, is het geven van een mobiel telefoonnummer wel zo makkelijk, daar de specialist vaak pas na 17.00 uur toekomt aan deze vragen.
  • Indien een patiënt regelmatig in het jaar ter controle komt bij de specialist, is een fax of memo over actuele medische zaken vóór zo’n poli bezoek informatief voor de behandelaar.
  • Bij “Wie is wie” (via de App) ziet men nog te veel “grijze” vlakjes. Aanvullen van gegevens en zelf een foto uploaden gaat gemakkelijk.
  • “Kijken in elkaars keuken”, Klik Matching, is wel heel waardevol, maar er wordt nog niet veel gebruik van gemaakt: http://www.mccklik.nl/klik-matching
  • TIM is de manier om incidenten/ongemakken/irritaties/miscommunicatie aan elkaar te melden (gaat heel makkelijk via de App van MCC Klik). In 2017 zijn er 285 meldingen gedaan. Een forse stijging ten opzichte van 175 in 2016.

In 2018 volgt nog een aantal bezoeken, evenals een bezoek aan de openbare apothekers. Als neutraal platform MCC Klik blijven we ook komend jaar actief voor jullie allen!

Roeland, Joke en Daniëlle